Hoe erg is fijnstof voor mijn kind?
Hoe hou je de energierekening laag?
en je huis gezond
Vanwege enorme energieprijzen zie je veel alternatieve ideeën om het thuis warm te houden: brandende kaarsen op de vensterbank of onder een bloempot en het stoken van hout worden gezien als een oplossing om geld te besparen. Toch heeft dit een nare keerzijde: het is zeer slecht voor de gezondheid. In deze blog lees je waarom niet alle ideeën even slim zijn, en wat je kunt doen om nadelige gezondheidseffecten te voorkomen.
Wat is er mis met houtstook of kaarsen?
Veel ideeën om de energierekening lager te houden maken gebruik van verbrandingsprocessen, helaas komt hier vaak veel fijnstof bij vrij. Het huis verwarmen door gebruik van kaarsen of met houtstook zorgt voor veel roetdeeltjes en dus veel fijnstof in de lucht, die je inademt. De gevolgen van fijnstof hebben we eerder in deze blog besproken: gemiddeld verkort het de levensduur met 12 maanden en kan het leiden tot (long)ziekten en dementie.
Met name in de winter is het extra belangrijk om te letten op de luchtkwaliteit in huis. We zijn 80% van onze tijd binnenshuis, en de ramen en deuren blijven dan meestal gesloten. Al het fijnstof wat binnen produceerd wordt blijft daardoor langer in huis hangen en vergroot zo je blootstelling aan fijnstof. Het advies is dan ook om juíst in de winter regelmatig -bij goed weer- het huis te luchten.
Deze zee van kaarsen is dus géén goed idee!
Energierekening
Maar de portemonnee dan, die is ook niet eeuwig gevuld? Zie het zo: op deze manier je portemonnee sparen gaat ten koste van de gezondheid van jou en het gezin. Het Longfonds en de GGD’s zijn er dan ook heel duidelijk over: stoken met hout is een heel slecht idee.
Gelukkig gaat per 1 januari 2023 het prijsplafond in. Voor de eerste 1200 kuub gas die je verbruikt, betaal je dan maximaal €1,45. Voor de eerste 2900 kWh aan stroom maximaal €0,40. Dit verlaagt de kosten aanzienlijk. Toch zullen veel mensen met het idee spelen om extra hout te stoken om de energierekening verder te verlagen. Met name mensen met een kleinere portemonnee hebben mogelijk geen keus. Gelukkig is het wel mogelijk je huis op een gezonde manier te verwarmen. Hoe lees je hieronder.
Hoe kun je goedkoop je huis verwarmen?
Het helpt natuurlijk enorm om jezelf warm te houden met een dubbel paar sokken, 2T-shirts, een warme trui met lange mouwen. Het zorgt er al voor dat je het minder snel koud krijgt. Denk ook aan een kruik en dekens (ook op de bank), en om regelmatig een glas warme thee of koffie te drinken (koffie verhoogt sowieso je lichaamstemperatuur). Voor koude handen kan je vingerloze handschoenen kopen.
Naast jezelf kan je ook je huis aanpassen aan de kou. Zorg er in ieder geval voor dat de radiator de ruimte heeft om het huis op te warmen: veel warmte gaat verloren in de meubels die tegen de verwarming aan staan, of via de kozijnen. Reflecterende folie of zelfs ventilatoren kunnen helpen de warmte door het hele huis te verspreiden.
Een kleed op de vloer en het sluiten van gordijnen helpt, zorg er alleen voor dat de warme lucht van de radiator niet achter het gordijn blijft hangen. Sluit ook deuren naar gangen en kamers (en verwarm deze ook niet), dit maakt het veel gemakkelijker om een kamer op temperatuur te houden. Je kan verder isoleren door kieren af te kitten of er een kussen of kleed voor te leggen.
Veel gemeentes hebben een Energieloket (zoals de gemeente Nijmegen) waar je meer informatie over energie besparen kunt krijgen, met persoonlijke adviezen, coaches, informatieavonden over subsidies, etc.
Fijnstofmeten
Wat tot slot veel kan helpen, is het meten van fijnstof. In deze blog gaan we in waarom dit nuttig kan zijn. Je krijgt inzicht in de luchtkwaliteit van de ruimtes waarin je leeft en je krijgt beter inzicht welke acties de luchtkwaliteit verslechteren danwel verbeteren. Zo weet je wanneer het beter is het raam even open te zetten. Op deze manier is het gemakkelijker om de lucht schoon te houden en je gezondheid onder controle!