Verband tussen fijnstof en hogere kans op oogziekte

Bron: knack.be (nl), thegaurdian.com (eng)

Brits onderzoek brengt luchtvervuiling in verband met LMD, een aandoening die het centraal gezichtsvermogen aantast. Wie in de meest vervuilde gebieden woont, heeft 8 procent meer kans op de ziekte.

Luchtvervuiling is eerder al in verband gebracht met hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en beroerte. In 2019 werd ook een link gevonden met glaucoom.

Het onderzoek is gebaseerd op analyse van medische gegevens van 115.954 Britten tussen 40 en 69 jaar, die gelinkt werden aan blootstellingscijfers voor fijnstof (PM2,5), stikstofdioxide (NO2) en stikstofoxiden (NOx).

‘Zelfs een relatief lage blootstelling aan luchtverontreiniging lijkt het risico op LMD te beïnvloeden, wat suggereert dat luchtverontreiniging een belangrijke aanpasbare risicofactor is die het risico op oogziekte beïnvloedt voor een zeer groot aantal mensen.’

Dit is een zoveelste onderzoek wat aangeeft dat gezondheidsproblemen door fijnstof verder rijken dan enkel longen en luchtwegen. Voor meer voorbeelden, klik hier.

Photo by v2osk on Unsplash

Shopping Cart