Artsen waarschuwen voor vuurkorf

Een vuurkorf is gezellig en geeft warmte: ideaal voor als je buiten wilt afspreken om de kans op een coronabesmetting te verkleinen. Niet voor niets is de vuurkorf momenteel populair. Maar, zo waarschuwen artsen in Vlaamse krant Het Laatste Nieuws: het open vuur is ‘een ramp voor onze longen’.

De hoeveelheid fijnstof die je inademt rond een vuurkorf is niet mals. “Ons lichaam kan vrij goed rook afkoelen om op korte termijn schade te beperken. Onze neus en de slijmvliezen in mond en keel vermijden dat de rook je longen verbrandt. Fijnstof dringt de longen wel binnen en brengt gezondheidsrisico’s mee voor onder meer je longen en je hart op lange termijn”, weet Casaer.

Bij winterweer is er bovendien het risico op ophoping van koolstofmonoxidegas (CO). “En CO inademen kan ernstige gevolgen hebben”, aldus Casaer. “CO bemoeilijkt het zuurstoftransport in het bloed. De zuurstofbindende capaciteit van het bloed vermindert en de CO kan ook aan de hersenen, soms zelfs blijvende, schade toebrengen.”

Bron: welingelichtekringen.nl

Lees ook: Open haard produceert op vier uur evenveel fijnstof als autorit Brussel-Moskou én terug

Photo by Jørgen Håland on Unsplash

1 thought on “Artsen waarschuwen voor vuurkorf”

  1. Pingback: 1000 euro voor wie zijn kachel sloopt: Nijmegen gaat houtstook verder aan banden leggen – AeroCount

Comments are closed.

Shopping Cart