Kritische milieudeskundige aan de kant gezet door provincie Gelderland

Bron: de Gelderlander

Een kritische milieudeskundige, Cor Coenrady, die informatie naar buiten bracht over de luchtkwaliteit in Nijmegen en een vuilstort bij Reeth, is door de provincie Gelderland en Omgevingsdienst regio Nijmegen aan de kant gezet.

Omgevingsdienst regio Nijmegen
Coenrady werd eerst ingehuurd door de omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), die namens de gemeente toeziet of bedrijven zich aan de milieuregels houden. Hij moest een inventarisatie maken van bedrijven die in Nijmegen-West de luchtkwaliteit beïnvloeden, na een voorstel van de gemeenteraad.

Over de luchtkwaliteit in Nijmegen en Weurt bestaan al decennia serieuze zorgen. Afgelopen zomer bleek dat asfaltfabriek APN zeventien keer meer schadelijke stoffen uitstootte dan toegestaan. Ondanks een geheimhoudingsclausule deelde Coenrady deze informatie, omdat hij tijdens zijn werk merkte dat het contact met omwonenden vanuit de overheid niet goed was en dat er bij de gemeente Nijmegen ‘kennelijk ook geen bereidheid was transparant te zijn’. 

De meningsverschillen met de ODRN liepen zo hoog op dat Coenrady besloot in juni te stoppen met zijn klus. Hij had in de tussentijd wel een schaduwdossier met 865 documenten over de luchtkwaliteit opgebouwd. Die stukken worden nu openbaar.

Provincie Gelderland
Na zijn vertrek bij de ODRN werd Coenrady ingehuurd door de provincie, die op zoek was naar een specialist luchtverontreiniging. Eind vorig jaar sloeg Coenrady alarm in De Gelderlander, omdat volgens hem een derde van de bedrijven in Nijmegen-West de papieren niet op orde had. Dat deed hij in eerste instantie anoniem, omdat hij wegens andere opdrachtgevers niet vrijuit kon praten. Toen de provincie daarachter kwam werd de samenwerken met het uitzendbureau waar Coenrady voorwerkte stopgezet, blijkt uit een e-mailwisseling tussen Coenrady en de provincie.

Wel wilde de provincie hem nog, via een nieuw contract, inzetten voor andere niet specifiek benoemde milieuvraagstukken. Een kritisch rapport van Coenrady over een voormalige vuilstortlocatie in Reeth, pal naast de plek waar de provincie de Railterminal Gelderland wil aanleggen, zette ook daar een streep door. 

Volgens Coenrady werd hij op de dag dat het artikel in De Gelderlander verscheen door de provincie gebeld met de mededeling dat de samenwerking werd stopgezet. De schriftelijke bevestiging daarvan volgde drie dagen later. Volgens Coenrady bevestigt dat nog maar eens dat overheden niet met werknemers kunnen omgaan die de belangen van inwoners en openbaarheid vooropstellen.

Photo by Aakash Sethi from Pexels

1 thought on “Kritische milieudeskundige aan de kant gezet door provincie Gelderland”

  1. Pingback: Update: omgevingsdienst Regio Nijmegen – AeroCount

Comments are closed.

Shopping Cart