Bron: limburger.nl
In acht op de tien woningen kan het binnenklimaat beter. Dit blijkt uit de Gezond Wonen Check van Nationale Nederlanden en TNO. Deze is de afgelopen maanden door ruim 36.000 mensen ingevuld. Veel mensen slapen met hun ramen dicht, branden volop kaarsen of koken zonder de afzuigkap aan te zetten.
Bij NN was men wel verbaasd over de uitkomsten, vertelt directeur hypotheken Sitske Mauritsz. Zo bleek ruim een derde van de deelnemers met gesloten ramen te slapen, met mogelijk nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit. „Een slecht binnenklimaat kan je gezondheid enorm beïnvloeden. Je kunt moe worden, vaker luchtweginfecties krijgen. Het is heftiger dan je denkt.”
Mauritsz adviseert mensen bij twijfel zelf het binnenklimaat te controleren, met een sensor die het fijnstofgehalte en CO2-niveau meet. „Dan zie je precies wat er gebeurt als er mensen op visite zijn geweest of als je kookt. Kaarsen in huis of een open haard hebben ook grote invloed.”
Vooral in de keuken ligt luchtvervuiling op de loer. Zo kookt een meerderheid (56%) op gas en bij een kwart (24%) wordt de afzuiging niet altijd aangezet. Terwijl tijdens het koken schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof en verbrandingsgassen, blijkt uit onderzoek van TNO.
Zelf met de afzuigkap aan, is schone binnenlucht niet gegarandeerd. „De vraag is hoe effectief die afzuigkap is. Hoeveel lucht wordt er naar buiten afgevoerd? Of is er sprake van een recirculatiekap, wat bij koken op gas absoluut niet aan te bevelen is”, aldus Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO. “Het advies is om bij een vernieuwing van de keuken of apparatuur, te kiezen voor koken op inductie, met afzuiging van de lucht naar buiten.”
Volgens Mauritsz is het met name bij nieuwbouw goed oppassen. „Nieuwbouwhuizen zijn vaak bijzonder goed geïsoleerd. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Zodra je gaat isoleren, moet je ook ventileren.”