Bron: gezondnu.nl
Economische ‘stokers’ besparen vaak op kwaliteit van de kachel, installatie en het hout. Dit gaat ten koste van de veiligheid en gezondheid van jezelf en jouw omgeving. Laat je daarom altijd adviseren door experts. Volgens Gert Kooij, woordvoerder van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche, kan stoken verantwoord. Stoken op de Zwitserse methode – het van bovenaf aansteken – zorgt voor bijna de helft minder fijnstof dan bij de traditionele manier van aansteken. Daarnaast zijn een goed toestel, vakkundige installatie en geschikt stookhout belangrijk.
Hans in ’t Veen, longarts en bestuurslid bij Longalliantie Nederland zet kanttekeningen: “Bij het stoken van hout komen veel kankerverwekkende en andere schadelijke stoffen vrij. Eén van die stoffen is ultrafijnstof, wat je niet met het blote oog kunt zien, maar wel inademt. Bij ultrafijnstof in de lucht denken we vooral aan de vervuiling door auto’s op de snelweg, maar houtrook is een grotere vervuiler. Deze rook inademen is schadelijk voor je longen en zorgt voor klachten als hoesten en benauwdheid. Bij langdurige blootstelling is er zelfs kans op longkanker en hart- en vaatziekten.”
Mensen met astma, COPD en andere chronische longziektes zijn volgens in ‘t Veen extra de dupe van deze rook. ”Het zou fijn zijn als mensen daar wat meer begrip voor hebben. Je kunt je afvragen: wegen de voordelen wel op tegen de nadelen? Wil je toch stoken? Dan is rekening met elkaar houden een goede eerste stap. ”Gebruik droog en onbewerkt hout en check stookalert.nl of het wel verstandig is om vandaag te stoken. Ook stookwijzer.nu is een handige website. Al blijft niet stoken natuurlijk het allerbeste.”