Nieuwsbrief maart 2023

Welkom bij de nieuwsbrief van AeroCount. Hierin delen we belangrijk nieuws over fijnstof, ontwikkelingen binnen AeroCount, en zo nu en dan kortingen. In deze maart nieuwsbrief doen wij een oproep aan jou om je buitenfijnstofdata te delen, en vertellen wij hoe wij bijdragen aan de wetenschap en samenleving.


Oproep: delen fijnstofdata

Bij AeroCount proberen we onze service steeds te verbeteren. Zo heb je nu de optie om een waarschuwingsemail te krijgen wanneer er te hoge fijnstofwaarden worden gemeten (verderop lees je hoe je van deze optie gebruik maakt). Daarnaast willen wij in de toekomst lokale en regionale fijnstofvoorspellingen doen, zodat je beter rekening kan houden met de luchtkwaliteit buiten. Op de AeroCount-applicatie kan je dan de buitenluchtkwaliteit bij jou in de buurt zien. Hiervoor gebruiken we de buitenluchtdata die jullie als gebruiker met ons delen. Maar, dat doen we alleen als jullie daar toestemming voor geven. Daarom doen we bij deze de oproep om deze optie aan te vinken, zodat wij jullie in de toekomst een betere functionaliteit kunnen bieden.

Het gebruik van deze data is gebonden aan privacy wetgeving: we kunnen en mogen jullie data pas gebruiken als er meerdere nabijgelegen databronnen zijn. De data is dan niet meer te herleiden naar jouw persoonlijke metingen. Heb je hier vragen over: email ze naar info@aerocount.nl

Hoe deel je jouw meetdata? Log in op de AeroCount-applicatie en druk op het kopje ‘Devices’, ga naar de fijnstofmeter die buiten staat en klik op het tandwiel (zie afbeelding hieronder). In het pop-up scherm kan je aanvinken om je data te delen. Hiervoor is het nodig je postcode in te vullen, anders kunnen wij geen voorspellingen doen. In dit scherm kan je ook email notificaties aanzetten: je wordt er dan op geattendeerd wanneer deze meter een té hoge fijnstofmeting doet.


Wetenschappelijk onderzoek

Natuurkunde bachelorstudent Eva liep stage bij AeroCount en meet met behulp van onze meters de fijnstofwaarde in huizen van kinderen met astma. Nu analyseert ze deze data en probeert zo te verhelderen hoe de kwaliteit van het dagelijks leven van astmapatiënten wordt beïnvloed door lokale fijnstofwaarden.

Daarnaast heeft AeroCount nog een aantal andere gesprekken lopen over het leveren van onze fijnstofmeters voor wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld om, net als Eva, meer te weten te komen over de relatie tussen fijnstof en kinderastma. Maar ook onderzoeken die naar fijnstof op grote schaal kijken. Wanneer we daadwerkelijk een nieuwe samenwerking aangaan zullen wij dat met vreugde delen!


Deelname en video Eye-openers

Eye-openers is een podium voor veelbelovende jonge wetenschappers, waar zij in één minuut uitleggen wat hun bezig houdt, én waarom het belangrijk is wat zij doen.

Beate heeft namens AeroCount meegedaan. In dit educatieve filmpje legt ze kort uit wat fijnstof is, waarom, én hoe wij het meten. Benieuwd? Bekijk het filmpje op www.aerocount.nl/nieuws.


Shopping Cart