Waarschuwing: aankomend weekend mogelijk hinder en gezondsheidsrisico’s door paasvuren

Bronnen: eoswetenschap.eu en nos.nl (2022)

Aankomend weekend is het Pasen. En dus zijn er op veel plekken in het oosten de traditionele paasvuren. Het is dan ook verstandig de luchtkwaliteit in de gaten te houden: de afgelopen jaren werd een smogwaarschuwing afgegeven tijdens Pasen. Bij hinder vanwege slechte luchtkwaliteit wordt hevige inspanning afgeraden, met name in de namiddag en avond. Gedurende de dag hoop smog vaak op door de vele (fijnstof)bronnen. Mensen met astma of COPD, kinderen en ouderen zijn extra kwetsbaar.

Bij het ondervinden van hevige klachten wordt aangeraden binnen te blijven. Ook de werking van (gecertificeerde) masker is twijfelachtig: hoewel deze in theorie fijnstof weren, vinden deze maskers vaak geen perfecte aansluiting op het gezicht. Ademen gebeurd dan vooral via de zijkant, en niet door de ventilatiegaten die de lucht filteren. Schadelijke gassen worden helemaal niet afgevangen.

Shopping Cart