WAT IS FIJNSTOF?
Schone lucht is belangrijk voor je gezondheid. Er zit echter veel meer in de lucht dan wat wij met het blote oog kunnen zien. Fijnstofdeeltjes zijn overal om ons heen, zowel buiten als binnen; het is slecht voor je gezondheid. In deze blog lees je wat fijnstof is, hoe het ontstaat en waarom het de ‘onzichtbare sluipmoordenaar’ wordt genoemd.
Wat is fijnstof?
Fijnstof is de verzamelnaam voor alle kleine stofdeeltjes die in de lucht zweven. Een deel is altijd in de lucht aanwezig, zoals zeezout. Fijnstof bestaat uit minuscule stofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer. Een groot deel van het fijnstof is door mensen veroorzaakt, bijvoorbeeld in uitlaatgassen, het branden van kaarsen of bij het koken. Het meeste fijnstof bestaat uit roet. Maar fijnstof kan ook ontstaan uit andere stoffen, zoals ammoniak (door veeteelt) en stikstofoxiden (uitlaatgassen). Hoe meer fijnstof er in de lucht hangt, hoe schadelijker het is.
Fijnstoffen zijn minuscule stofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer (PM 10), en deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer (PM 2,5). Omdat deze deeltjes zo klein zijn kunnen we ze niet zien.
Hoe ontstaat fijnstof?
Bijna iedereen weet dat in de buitenlucht veel vervuiling is. Zo is er de uitstoot van het verkeer en van industriële zones. Echter ontstaat veel fijnstof ook in huis. Een open haard, roken, tijdens het koken of gebruiken van deo zijn enkele voorbeelden hiervan. Koken is een van de grootste luchtvervuilers en het fijnstof wat hierdoor ontstaat kan uren blijven hangen. Zelfs als je het niet meer ziet kan je dus de hele avond vieze lucht inademen.
Een bijkomend nadeel is dat we onze huizen steeds beter zijn gaan isoleren, maar dat de ventilatie nog wel eens wordt vergeten. Juist in nieuwbouwhuizen is het daarom belangrijk om je bewust te zijn van het fijnstof wat je produceert, en goed te ventileren.
Fijnstof ontstaat heel de dag door. Tijdens het schoonmaken, koken, autorijden maar ook vanuit fabrieken. Het is een gevolg van de verbrandingsproces van brandstoffen.
De ‘onzichtbare’ sluipmoordenaar
Volgens het RIVM gaan Nederlanders zo’n 12 maanden eerder dood vanwege fijnstof. De grootte van fijnstof maakt het namelijk extra schadelijk voor je gezondheid. Je lichaam filtert veel van wat je inademt, maar fijnstof is hier te klein voor. Juist deze kleine deeltjes kunnen dus dieper je lichaam in, zoals in het bloedbaan.
Fijnstof is met name schadelijk voor je longen en luchtwegen. Vooral longpatiënten kunnen meteen last krijgen van fijnstof in de lucht. Echter wordt het ook gelinkt aan hart- en vaat ziektes, Alzheimer en dementie. De gezondheidseffecten van fijnstof gaan dus verder dan een korter leven.
Korte termijn gevolgen van fijnstof
- Hoesten
- Hoofdpijn
- Allergische reacties
- Verminderde concentratie
Lange termijn gevolgen van fijnstof
- Hart- en vaatziekten
- Longklachten
- Kanker
- Vroegtijdige sterfte
Fijnstof in jouw huis
Wil jij weten hoeveel fijnstof er in jouw huis hangt? Dat kan je meten met een fijnstofmeter van Aerocount. Dit is een apparaat met ingebouwde sensor dat continue de luchtkwaliteit in huis monitort. In combinatie met een applicatie weet je gelijk wat de concentratie van fijnstof is. Zo weet je wanneer je de lucht binnen moet verfrissen
Benieuwd naar wat wij voor jouw luchtkwaliteit kunnen betekenen?