Wat doet fijnstof
met je?
Tijdens de COVID-19 pandemie heb je ongetwijfeld steeds vaker gehoord over het belang van je woning ventileren. Schone lucht is immers belangrijk voor je gezondheid. Fijnstof zorgt voor vervuiling van deze lucht, nestelt zich in je luchtwegen en kan je levensduur zelfs verkorten. Maar wat doet ‘vieze’ lucht precies met je? Welke korte en lange termijn effecten heeft fijnstof op je lichaam?
Het menselijke filtersysteem
Wij mensen hebben een ontzettend verfijnd filtersysteem. Zo filter je bijna al de lucht die je inademt via je neus en mond. Helaas lukt dit niet met fijnstof. Fijnstof is de verzamelterm voor alle stofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer. Juist doordat deze stofdeeltjes zo klein zijn glippen ze diep je lichaam binnen. Fijnstofdeeltjes kunnen dus makkelijk je bloedstroom in komen.
Is fijnstof schadelijk?
Bij het inademen van fijnstof nestelt het zich in je neus, luchtwegen en longen. Hier zorgt het voor ontstekingsreacties en schade aan je weefsel. Hoe kleiner het fijnstof, hoe dieper het doordringt in je lichaam. Vandaar dat kleiner fijnstof nóg schadelijker is dan groter fijnstof. Heel klein fijnstof komt zelfs in je bloedbaan terecht, waardoor het je hele lichaam doorgaat.
Het allerkleinste fijnstof kan zelfs de bloed-hersen barrière omzeilen. Deze barrière beschermt je hersenen door bijna alle slechte deeltjes tegen te houden. Maar het allerkleinste fijnstof wordt niet tegengehouden omdat het zó klein is. In je brein ontstaan daardoor ontstekingen waardoor je steeds minder goed kan functioneren. Vandaar dat fijnstof ook wordt gelinkt aan ziektes zoals Alzheimer.
Wat zijn de korte termijn effecten van fijnstof?
Op de korte termijn is fijnstof vooral een probleem voor ouderen en mensen met hart-, vaat- of longaandoeningen. Zo overlijden er in Nederland jaarlijks duizenden mensen vroegtijdig door een korte blootstelling aan hoge concentraties fijnstof. Echter, je kan ook als jong en/of gezond persoon de korte termijn effecten van fijnstof op je gezondheid merken.
De korte termijn effecten van fijnstof op je gezondheid
- Benauwdheid bij ademen
- Concentratieproblemen
- Fijnstof kan zorgen voor een slechte nachtrust
- Hoofdpijn
Wat zijn de lange termijn effecten van fijnstof?
Op de lange termijn is fijnstof voor iedereen een probleem: van kinderastma en longproblemen tot depressie en zelfs alzheimer en dementie. Iedereen heeft er last van. Volgens het RIVM ga je zelfs 12 maanden eerder dood door al het fijnstof wat je inademt. Het is zelfs zo dat fijnstof gelijkstaat aan 2 pakjes sigaretten per week.
De lange termijn effecten van fijnstof op je gezondheid
- Kans op Alzheimer
- Kans op long- en vaatziekten
- Vroegtijdige sterfte, tot wel 12 maanden
- Grotere kans op kanker, zoals longkanker
Wanneer is fijnstof niet schadelijk?
Helaas, fijnstof is altijd schadelijk voor iedereen. De World Health Organization geeft namelijk aan dat fijnstof altijd zorgt voor gezondheidsschade, zelfs als de concentratie onder de fijnstoflimieten ligt. Maar het helpt wel enorm om je blootstelling aan fijnstof te verminderen. Kort gezegd: hoe minder fijnstof je inademt, hoe beter. Slecht nieuws; het is vrijwel onmogelijk helemaal geen fijnstof in te ademen. Gelukkig kan je veel doen om je blootstelling te verminderen.
Wat kan je doen tegen fijnstof?
Geen reden voor paniek, want gelukkig kan je zelf thuis al veel doen tegen fijnstof. Schone lucht krijg je door thuis goed te ventileren, en luchtvervuilende bronnen te vermijden. Lees in onze blogs tips om je woon- en werkruimte schoon te houden. Om effectief de lucht die je inademt schoon te houden is vooral onderstaande tip belangrijk
Meet de
luchtkwaliteit
in huis
Om optimaal te ventileren in huis wil je weten wat de piekmomenten zijn van vervuiling. Wanneer ontstaat de meeste (fijn)stof binnenshuis? Als je dit weet, kan je de volgende keer op tijd beginnen met ventileren. Met een fijnstofmeter weet je makkelijk en snel wat de luchtkwaliteit in jouw huis is. De bijbehorende webapplicatie geeft je live informatie over de luchtkwaliteit in je eigen huis.
Benieuwd naar wat wij voor jouw luchtkwaliteit kunnen betekenen?