Hoesten, niezen, snuiten:
de zomer is begonnen
Het is warmer, de zon schijnt, de terrassen zijn langer open: laat die zomer maar komen! Toch zitten er voor veel mensen ook nadelen aan de zomer. Het kenmerkt namelijk ook het hooikoortsseizoen. Maar niet alleen pollen zorgen voor allergische reacties. En hoe houd je die sporen en pollen buiten de deur? In dit blog gaan we in op hooikoorts.
Wat zijn pollen?
Heb je last van hooikoorts? Dan weet je waarschijnlijk wel hoe het werkt: stuifmeel, pollen en sporen zijn de zaden van planten die ze gebruiken om elkaar te bevruchten: zo ontstaat er nieuw leven!
Tijdens het bloeiseizoen stuiven veel van deze pollen en sporen de lucht in, en tijdens een onbezorgde buitenwandeling adem jij ze ongemerkt in.
Nou ja, ongemerkt.. voor even dan, want pollen kunnen zorgen voor hoesten, niesbuien, een verstopte neus, huidirritaties en tranen. Hoe ernstig hangt af van je allergie: de een is beetje allergisch voor Rogge, de ander krijgt niesbuien van gewoon reukgras. Het is dus belangrijk dat je weet van welke pollen je last hebt!
Maar hooikoorts speelt niet alleen buiten: pollen zijn zelfs een van de meest voorkomende allergenen in huis.
Wat kan je doen tegen hooikoorts?
Allereerst is het belangrijk is om te weten van welke pollen je last hebt, én welke pollen er nu aanwezig zijn. Het bloeiseizoen verschilt namelijk per plant. Een pollenalarm of pollenradar kan helpen om de ergste overlast te vermijden.
Wanneer de pollen waar jij allergisch voor bent buiten rondstuiven kan je proberen zoveel mogelijk binnen te blijven en ramen en deuren dicht te houden.
Het rode kruis geeft daarnaast de volgende tips:
- Wrijf niet in je ogen.
- Smeer vaseline rond je neus: stuifmeel blijft hier op plakken, in plaats van in je neus.
- Gebruik een zonnebril tegen rondvliegend stuifmeel.
- Ga naar het strand: daar zijn meestal minder pollen!
Hoezo heb ik hooikoorts in huis?
Misschien vraag je je af: als die pollen in de lucht zitten, waarom heb ik er dan binnen nog zoveel last van?
Helaas vliegen de pollen en sporen je ook binnen om je neus en oren. Ze vliegen door ramen, deuren, kieren en gaten, of plakken aan je huisdieren en kleren. Ook op jaloezieën, gordijnen, vensterbanken en deurmatten kan je ze regelmatig zien (met een microscoop tenminste).
Wees vooral alert op stuifmeel in ruimten waar je veel bent, zoals de slaapkamer. Maar: hoe hou je pollen buiten de slaapkamer? Ook hiervoor heeft het rode kruis een aantal tips:
- Neem een douche voor het slapen: was en borstel ook je haar.
- Laat kleren waar mogelijk pollen op zitten buiten de slaapkamer en doe ze in de was.
- Stofzuig regelmatig en vervang vaker je beddengoed.
- Hou ook je huisdieren schoon, pollen plakken gemakkelijk in hun vacht.
Niet alleen pollen!?
De lucht bevat nog andere ongeziene deeltjes die allergische reacties kunnen veroorzaken: fijnstof. Stofallergie komt vooral voor bij het uitoefenen van beroepen waarbij veel stof vrijkomt, zoals: de bouw, vloerenleggers, houtbewerkers, timmermannen mijnwerkers, metaalarbeiders, etc.
Daarnaast zijn sommige mensen van zichzelf al gevoelig voor stof. Ook fijnstof komt zowel binnen als buiten voor. Meer informatie over fijnstof lees je in onze andere blogs.
Wil je zelf fijnstof en pollen meten? Dit kan met een fijnstofmeter. Let wel op dat niet iedere fijnstofmeter alle pollen zal kunnen meten. Een fijnstofmeter die PM10 meet kan bijvoorbeeld de pollen tot 10 µm (0,01 mm) groot meten. Maar er zijn ook pollen tot wel 150µ (0,15 mm) groot. Zoek dus eerst uit voor welk soort pollen jij allergisch bent, voordat je een fijnstofmeter koopt.
Vallen de pollen waar jij allergisch bent binnen de 10 µm? Neem dan een kijkje bij onze fijnstofmeters!