Fijnstof

Misschien heb je er wel eens over gehoord. Fijnstof haalt namelijk steeds vaker het nieuws omdat het zó slecht is voor je gezondheid. Maar wat is fijnstof nou eigenlijk? Is het de rook die van vuur, fabrieken en oude auto’s afkomt? Ja, én nee! Lees hieronder waarom.

RadboudMC

Wat is Fijnstof?

Fijnstof zijn alle kleine stofdeeltjes die rondzweven in de lucht. Heel soms kan je deze deeltjes zien, bijvoorbeeld als ze samen met waterdamp ontstaan. De deeltjes kunnen dan groeien, zodat ze met het blote oog zichtbaar zijn. Denk maar aan die dampende wolken die uit fabrieken komt, zoals je in de afbeelding ziet. Dat is vaak een mengsel van lucht, waterdamp én fijnstof.

Maar in de meeste gevallen is fijnstof zó klein, dat het onzichtbaar is voor het menselijk oog. Nu, op dit moment, dwarrelt er allemaal fijnstof om je heen. Of je nou buiten bent of binnen. Jammer genoeg zijn het juist de allerkleinste deeltjes die de meeste schade toebrengen. Daarom wordt fijnstof ook wel een sluipmoordenaar genoemd: juist als je het niet ziet, is het vaak het schadelijkst!

De gevolgen voor jouw gezondheid

Hoe kleiner het deeltje, hoe dieper het fijnstof in je longen komt. Via de longen kan het zelfs in je bloed terechtkomen. Dat is niet de bedoeling, want daar kan het hart- en vaatziekten veroorzaken. De gevolgen van fijnstof spelen zowel op de korte als lange termijn.

Voor korte tijd een grote hoeveelheid fijnstof, zorgt ervoor dat in Nederland jaarlijks het leven van enige duizenden mensen enkele dagen tot maanden korter is. Zeker bij ouderen en mensen welke al hart-, vaat- of longaandoeningen hebben zal dit effect hebben.

pauline-loroy-86rvSHXOjt4-unsplash-1

Slechtere werking van de longen, meer hoesten en benauwdheid  zijn gevolgen van lange blootstelling aan lagere hoeveelheden fijnstof. Ook als de concentraties onder de Europese grenswaarden(normen) liggen, treden nog steeds deze gezondheidseffecten op. Zo is luchtvervuiling een grotere doodsoorzaak dan roken wereldwijd, volgens onderzoekers komt dit voornamelijk door fijnstof.

Om echt goed te weten hoe schadelijk het fijnstof is wat om jou heen dwarrelt, moet het gemeten worden. Ga naar onze uitgebreide pagina over fijnstof:

Shopping Cart