Hoe erg is slechte lucht voor mijn (ongeboren) kind?
In dit blog behandelen we het effect van fijnstof op kinderen. Kinderen groeien als kool, waarbij ook de longen zich nog volop ontwikkelen: een baby heeft nog maar 10% van de longblaasjes die hij als volwassene zal hebben. Kinderen zijn dan ook erg kwetsbaar voor luchtverontreinigingen zoals fijnstof. Naar schatting wordt 20% van kinderastma veroorzaakt door slechte luchtkwaliteit. Zo kan fijnstof kinderastma en COPD veroorzaken, lijden kinderen met luchtwegaandoeningen meer onder fijnstof, en zelfs verstoort fijnstof de ontwikkeling van het ongeboren kind.
Krijgt mijn kind astma door fijnstof?
Fijnstof kan ervoor zorgen dat je kind (kinder)astma of andere luchtwegaandoeningen ontwikkelt. Hoe meer fijnstof er in de lucht zweeft, hoe groter de kans op aandoeningen. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat, wanneer Nederland zou voldoen aan de WHO-normen voor fijnstof, dit zo’n 3.500 gevallen van kinderastma zou voorkomen. In andere woorden: de Nederlandse fijnstof normen zijn niet goed genoeg om een gezonde leefomgeving voor je kind te garanderen.
Wat is fijnstof ook alweer?
Fijnstof bestaat uit minuscule stofdeeltjes die onzichtbaar zijn voor het oog. Fijnstof ontstaat heel de dag door : tijdens het schoonmaken, koken, autorijden maar ook vanuit fabrieken. Lees er meer over in ons blog 'Wat is fijnstof'.
Hebben kinderen met astma last van fijnstof?
Ja, kinderen met astma kunnen veel last hebben van fijnstof. Bij langdurige blootstelling aan fijnstof ontstaan er ontstekingen in de longen waardoor astma-symptomen erger worden. Grote hoeveelheden fijnstof kunnen zelfs voor acuut gevaar zorgen. Hier lees je bijvoorbeeld over Noelle (toen 9); sinds haar familie naar Rozenburg is verhuisd beland zij minstens een keer per maand in het ziekenhuis. In één jaar tijd is ze zelfs twee keer op de IC opgenomen. Het kan nog heftiger: in Londen is vorig jaar vastgesteld dat een 9-jarig meisje met astma is overleden aan de gevolgen van luchtvervuiling.
Is fijnstof slecht voor mijn ongeboren kind?
Ja, ook ongeboren kinderen hebben last van fijnstof; het kan zelfs tot een vroeggeboorte leiden. Bij het inademen van fijnstof komen de kleinere fijnstofdeeltjes via de longblaasjes in je bloedbaan terecht. Je bloed stroomt vervolgens door de navelstreng waarna het fijnstof ook in de bloedbaan van de foetus rondgaat. Hierdoor ontstaan er ontstekingen in je ongeboren kind die de ontwikkeling afremmen. Je kind groeit daardoor bijvoorbeeld minder goed.
Omdat de hersens en longen van je ongeboren kind nog erg kwetsbaar zijn, worden giftige stoffen minder goed geweerd dan bij volwassenen. Dit kan allerlei complicaties opleveren. Zo hebben kinderen die blootgesteld zijn aan luchtverontreiniging bijvoorbeeld een dunnere hersenschors, wat mogelijk kan leiden tot concentratieproblemen, een hogere kans op verslavingen en ADHD.
Korte termijn gevolgen van fijnstof
- Hoesten
- Hoofdpijn
- Allergische reacties
- Verminderde concentratie
Lange termijn gevolgen van fijnstof
- Hart- en vaatziekten
- Longklachten
- Kanker
- Vroegtijdige sterfte
Wat kan je doen tegen fijnstof?
In dit blog hebben we hier ook al over gesproken. Het is in ieder geval belangrijk om niet alleen buiten alert te zijn op luchtverontreinigingen, maar juíst ook binnen! We zijn gemiddeld zo’n 80-90% binnen, meestal in ons eigen huis; regelmatig het huis luchten is dan ook erg belangrijk. Ook in de winter!