Over ons

Ontstaan AeroCount

Het idee achter AeroCount ontstaat tijdens het vak Panorama Food and Health van de opleiding Science aan de Radboud Universiteit. Daar wordt aan een groep studenten om een oplossing gevraagd op de schadelijke gezondheidseffecten van ultrafijnstof. Uit onderzoek wordt geconcludeerd dat er overbrugbare technologische obstakels zijn: zowel detectie als filtreren lijkt mogelijk. Maar het is wel wat prijzig, en ook belangrijk, de markt is er nog niet. Het bewustzijn van de schadelijke gevolgen van zelfs fijnstof zijn laag, en er is weinig structureel animo hier wat aan te doen.

Na het afronden van de cursus besluit een deel van de studenten om de mogelijkheden nauwgezet door te lichten: kunnen we een product maken dat betaalbaar genoeg is om wél veel mensen aan te spreken? Een literatuurstudie naar de technische haalbaarheid volgt, en de economische haalbaarheid wordt verder uitgezocht. Met succes! Nog onder de voormalige naam AeroChem wordt een eerste subsidie voor deze literatuurstudie en technische haalbaarheidsstudie binnengehaald. Deze startersvoucher zet nog geen échte zoden aan de dijk, maar een duw in rug is het wel.

 

Maar studenten moeten ook studeren, en het duurt nog even voordat er echt werk van kan worden gemaakt. In 2019 start Beate Stevens, een van de oprichters, fulltime aan AeroCount, en daarbij wordt ook de focus van de nabije toekomst verlegt naar fijnstofdetectie. Want hoewel het algemeen bewustzijn groeit, zijn de consumentenopties wat betreft fijnstof nog schaars. Op deze manier kan een basis worden gevormd welke beter aansluit bij de huidige tekortkomingen van de markt, én die in de toekomst ook hoop biedt om het originele idee van ultrafijnstofdetectie te verwezenlijken.

 

In de daaropvolgende jaren krijgt AeroCount ondersteuning van stagairs met diverse achtergronden. Zij helpen om de betrouwbaarheid van de metingen te verbeteren, een behuizing te ontwerpen, en wordt ook de ultrafijnstofdetector gestaag door ontwikkelt.

AeroCount wint Jan Terlouw Ambitieprijs 2020

Met de AeroCount fijnstofdetector hebben we de Jan Terlouw innovatieprijs 2020 gewonnen. De Jan Terlouw Innovatieprijs is een prijs voor duurzame en innovatieve ondernemingen die sinds 2011 jaarlijks door Kiemt wordt uitgereikt. Deze ambitieprijs is bedoeld als aanmoediging, gericht op start-ups en klein MKB (max. 10 werknemers) die werken aan de ontwikkeling van duurzame innovaties, maar die nog in een vroege fase van ontwikkeling zitten.

In 2020 wordt een nieuwe subsidie binnengehaald, is het vaste team van AeroCount uitgebreid, en wordt er toegewerkt naar een definitieve marktintrede voor de fijnstofdetector in 2021. De ontwikkelingen voor het interactieve filtersysteem lopen gestaagd. Daarnaast maakt 2020, het jaar van Corona, nogmaals duidelijk hoe belangrijk fijnstof is, daar de fijnstofdeeltjes als vehikels kunnen dienen voor corona.

Momenteel, anno 2021, is het dan bijna zo ver: het product komt snel op de gehele markt, maar er zijn nog wat puntjes die we op de i moeten zetten voordat het eindelijk zo ver is! Op dat moment zullen wij een update doen, en tevens de volgende plannen mededelen.

Onze partners

Stage lopen bij AeroCount?

AeroCount is een erkend leerbedrijf!

AeroCount is altijd op zoek naar enthousiaste stagiair(e)s die een rol willen spelen bij de ontwikkeling, assemblage, administratie en sales van onze producten. Bij AeroCount is het mogelijk om je tijdens je stage optimaal te kunnen ontwikkelen. Zo hebben we al veel stagiair(e)s begeleid op het gebied van productie, informatica, product design en ga zo maar door! AeroCount is een door de SBB erkend leerbedrijf. Interesse? Stuur ons gerust een mailtje. Tot snel!

Team AeroCount