
Vooropgesteld: het is het gezondst om helemaal niet te stoken. Maar een knapperend vuur geeft veel sfeer en warmte. We begrijpen het als je dit advies soms in de wind slaat. Maar wist je dat de manier waarop je stookt een groot verschil maakt voor je gezondheid en het milieu? Slecht stoken kan leiden tot meer uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstof. Terwijl goede stooktechnieken niet alleen schoner zijn, maar ook efficiënter. In dit artikel bespreken we de Zwitserse methode. Deze leidt tot een betere en volledigere verbranding waardoor je efficiënter en met minder uitstoot stookt. En dat is gezonder! Volg wel altijd de instructies die bij de kachel komen (bron: RIVM).
In de Zwitserse methode staan er 2 dingen centraal; een volledige verbranding met veel zuurstof en droog puur hout. Volg de stappen goed en je kan optimaal genieten van een warm huis met een lage impact op de luchtkwaliteit.
De Zwitserse stookmethode
1. Gebruik droog, ongeverfd en onbehandeld hout.
- Vermijd hout met lijmresten, laklagen, of chemische bewerkingen; deze geven schadelijke dampen af.
- Gebruik geen resthout zoals oude meubels, pallets, of sloophout. Dit bevat vaak lijm, verf, of andere stoffen die schadelijke gassen vrijgeven bij verbranding.
- Zorg dat het hout goed gedroogd is, met een vochtgehalte van maximaal 15-20%. Nat hout brandt inefficiënt en produceert meer rook en fijnstof.
- Laat hout minimaal 2 jaar drogen op een goed geventileerde en afgedekte plek of koop droog hout in de winkel.

2. Stem de kachelcapaciteit af op uw ruimte.
- Een te grote kachel zorgt al snel voor overmatige warmte, waardoor je het vuur moet smoren. Dit leidt tot een onvolledige verbranding en de uitstoot van schadelijke stoffen.
3. Luchttoevoer helemaal open
- Zorg dat de luchttoevoer helemaal open staat van de houtkachel of houthaard, voor een volledige verbranding.
4. Kruislings stapellen
- Stapel het hout kruislings op elkaar, begin onderaan met grote blokken en eindig boven aan met kleinere blokken hout.
- 6 tot 8 stukken hout met een hoogte en doorsnede van 3 to 10 centimeter is genoeg
- Gebruik houtblokken die niet te groot zijn, zodat ze goed in je kachel passen en efficiënt kunnen verbranden.
5. Bovenaan aansteken
- Versnipperd aanmaakhout werkt het beste om het vuur te ontsteken - gebruik geen kranten, afval of chemische aanmakers zoals benzine!
- Steek de aanmaakblokjes bovenop de stapel aan voor een volledige verbranding. Laat het vuur van boven naar beneden branden, vergelijkbaar met een kaars.
6. Nooit doven
- Wordt het te warm? Doof nooit het vuur door de luchtschuiven dicht te knijpen. Zet een deur of raam open ter verkoeling en laat het hout rustig opbranden.
7. Wel doorstoken? Voer een beetje hout aan op het juiste moment
- Timing is belangrijk! Voer het vuur niet aan als het nog flink brandt; daarmee verstoor je het verbrandingproces. Wacht ook niet totdat het vuur (bijna) helemaal weg is; dan ben je te laat met aanvullen.
- Voer hout aan bij de laatste vlammetjes, als het koolbed nog gloeit. Hierdoor ontbrand het nieuwe hout geleidelijk.
- Voer één of enkele blokken aan, het vuur is al warm genoeg en het duurt lang voordat een houtblokopbrand.
8. Schoorsteen vegen
- Laat jaarlijks de schoorsteen vegen door een specialist. Hiermee voorkom je onnodige rookoverlast voor jezelf en je buren, én erger - een schoorsteenbrand!
9. Voldoende ventilatie
- Zorg voor voldoende ventilatie, zo is er genoeg zuurstof voor de verbranding én worden schadelijke stoffen weggeventileerd!
10. Aanvullend - wees een goede buur!
- raadpleeg de stookwijzer voordat je stookt. Met de Zwitserse methode verminder je de fijnstofuitstoot maar dat neemt niet weg dat je buren er mogelijk last van hebben. Bij code rood blijft stooklucht hangen; dit kan overlast veroorzaken. Ga eventueel met ze in gesprek.

Wat betekent de kleur rook uit mijn schoorsteen?
