Bron: financieel.com
Tienduizenden Nederlanders willen vanwege luchtverontreiniging verhuizen, aldus Longfonds, een non-profitorganisatie die gespecialiseerd is in het verbeteren van de longgezondheid en het helpen van mensen met een longziekte. Ze stellen dat 12 procent van de longpatiënten wil verhuizen vanwege slechte luchtkwaliteit.
Volgens het longfonds willen tienduizenden Nederlanders verhuizen vanwege de slechte luchtkwaliteit in hun omgeving. Micheal Rutgers: “We hebben het hier over tienduizenden mensen die zoveel lijden onder luchtvervuiling dat ze willen verhuizen. Dit is onaanvaardbaar.”
Vast in eigen huis
De 55-jarige Desirée Brouwer die astma heeft, is een van die mensen. Ze woont in Capelle aan den IJssel “direct onder de rook van Rotterdam”. In een interview met Longfonds beschrijft ze hoe haar dag eruitziet: “Als ik ’s ochtends de deur uitloop, merk ik dat de lucht erg vies is.”
Vanwege de onreine lucht die haar extreme ademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid veroorzaakt, heeft ze de wens uitgesproken om te verhuizen. “We hebben geprobeerd naar Zweden te verhuizen en nu willen we graag naar Gelderland, maar dat is financieel niet mogelijk. We zitten letterlijk vast in ons huis.”
Wekelijks negatieve ervaringen
Een kwart van de 1,2 miljoen mensen met een of andere vorm van longziekte in Nederland wordt wekelijks negatief beïnvloed door een slechte luchtkwaliteit. De meest voorkomende boosdoeners die longpatiënten noemen, zijn houtkachels, wegverkeer, barbecues en vuurkorven.
“Blootstelling aan fijn stof, stikstofdioxide en ozon veroorzaakt en verergert onder meer longkanker, astma, COPD en hart- en vaatziekten”, aldus het Longfonds. De organisatie stelt dat één op de vijf Nederlandse kinderen astma krijgt door hoge stikstofdioxidegehaltes, waarmee Nederland in dat opzicht een ongewenste eerste plaats in Europa krijgt.
Schone lucht akkoord
Longfonds werkt samen met diverse Nederlandse gemeenten om de luchtkwaliteit te verbeteren. In januari 2020 ondertekende staatssecretaris Stientje van Veldhoven samen met 36 gemeenten en negen provincies de Schone Lucht Akkoord. Momenteel maken 56 gemeenten en 11 provincies deel uit van de deal. Deze bestaat uit een belofte om de luchtkwaliteit consequent te verbeteren met als doel tussen 2016 en 2030 50 procent gezondheidswinst te behalen.
Photo: Giuseppe Mondì