Burgeronderzoek Sint Anthonis: een schuldige aanwijzen voor luchtvervuiling valt niet mee

Bron: deGelderlander

De lucht in Sint Anthonis wordt al jaren omschreven als slecht en stinkend. Maar geur is subjectief, en om uit te zoeken wat de luchtkwaliteit nou echt is hebben zeven burgers met een wetenschappelijke achtergrond meetapparatuur neergezet. En wat blijkt: de fijnstof concentratie blijft onder de Europese norm.

Maar overschrijdingen zijn er wel degelijk, en minder fijnstofuitstoot is beter. Hierom hebben ze geprobeerd in een gebied van 1,5 km² te meten wat de grote fijnstofbronnen zijn, in de hoop de situatie te kunnen verbeteren. Maar het blijkt dat fijnstofuitstoot snel op gaat in een groter fijnstofdeken. Er kan dus niet zomaar gezegd worden: deze boeren zorgen voor de lokale fijnstofproblematiek. Fijnstof komt overal vandaan, ook uit het nabijgelegen Ruhrgebied. Zouden we alle boerderijen sluiten, dan blijft 80% van de fijnstofneerslag over, zeggen ze in Sint Anthonis.

Maar de projectleider zet wel kanttekeningen: “Als je kijkt naar de meetgegevens door het hele land, dan zie je dat de gemiddelde concentratie fijnstof per jaar hier in Brabant hoger is dan bijvoorbeeld in Friesland. Veehouderij kan hier een rol spelen. Maar als er maar één boer weggaat, maakt dat waarschijnlijk weinig verschil.” En dus blijven de burgerwetenschappers maar doormeten.

Photo by Leon Ephraïm on Unsplash

Shopping Cart