Nijmegen en Amsterdam hebben de slechtste en Groningen de beste luchtkwaliteit van Nederland

Bron: nu.nl en deVolkskrant

Het Europees Milieuagentschap (EEA) heeft onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit door heel Europa. In de Zweedse gemeente Umea ademt men de schoonste lucht, terwijl het Poolse Nowy Sacz de slechtste lucht heeft. In Nederlands hebben Amsterdam (plek 182) en Nijmegen (plek 136) een matige luchtkwaliteit en heeft Groningen een goede luchtkwaliteit (plek 32). Volgens de EEA is de lucht in Den Haag, Heerlen, Enschede, Breda, Utrecht en Rotterdam ook goed.

In Nijmegen en Amsterdam zat de gemiddelde fijnstofconcentratie in 2019 en 2020 boven de 10 microgram per kubieke meter, wat de WHO (World Health Organization) als maximum adviseert. Toch zijn er nog wat kanttekening, volgens Guus Velders, luchtkwaliteitsonderzoeker bij het RIVM: zo zijn er in veel steden maar een of twee meetstations, waardoor de locatie een grote invloed heeft op de gegevens, terwijl dat voor het gemiddelde van de stad misschien wel meevalt. Het kan dus zowel erger als minder erg zijn. Daarnaast ligt de fijnstofconcentratie in Nederland wel overal onder de Europese normen, die net wat minder streng zijn dan die van de WHO.

Toch schat het RIVM dat er jaarlijks zo’n 12 duizend mensen vroegtijdig sterven door langdurige blootstelling aan luchtvervuiling; gemiddeld 9 maanden per Nederlander. Voor mensen met een aandoening aan luchtwegen is de luchtkwaliteit van extra belang. De Nederlandse overheid probeert hier dan ook aan te werken, onder meer met het Schone Lucht Akkoord uit 2020, met als doel gezondheidsschade door luchtvervuiling in 2030 te halveren ten opzichte van 2016.

Photo by Henk Mul on Unsplash

Shopping Cart