Proef nieuw ventilatiesysteem in klaslokaal geslaagd

Bron: Provincie Utrecht

Op het Jordan Montessori Lyceum in Zeist is een innovatieve luchtbehandelingsinstallatie getest, waarin een energiezuinige koeling wordt gecombineerd met een geluidsarm fijnstoffilter. De proefmetingen laten een positief resultaat zien, en de school gaat dit najaar veertien nieuwe lokalen aansluiten op het ventilatiesysteem.

In de geklimatiseerde lokalen zorgt de filtering voor een 70 tot 96 procent lagere fijnstofconcentratie vergeleken met het referentielokaal. Dankzij het lagedrukfilter kan wel 80 procent worden bespaard op het energieverbruik van de ventilator. En de temperatuur is met gemiddeld vier graden lager ook een stuk aangenamer in de zomer. Ook de docenten en leerlingen ervaren de lokalen als frisser en schoner.

De school had problemen met het binnenklimaat: met de ramen open is er geluidsoverlast en de lucht die binnenkomt is van mindere kwaliteit vanwege de nabijheid van drukke wegen. En als de ramen gesloten werden dan was er onvoldoende ventilatie in het klaslokaal en een te hoge temperatuur op zomerse dagen. Op het dak van de school is nu een luchtbehandelingskast geïnstalleerd waarop vijf lokalen zijn aangesloten. De ‘oude’ lucht wordt boven in de lokalen afgezogen en dan gekoeld door water te vernevelen. Met behulp van een warmtewisselaar koelen ze daarmee verse toevoerlucht. Een elektrostatisch filter haalt vervolgens de fijnstofdeeltjes uit de lucht. In de winter gebruiken ze de warmtewisselaar juist om de ventilatielucht voor te verwarmen, met behulp van de warmte uit de afgevoerde lucht. Beide stappen in het systeem bestaan al langer, nieuw is dat ze in deze combinatie worden toegepast.

Photo by Max Fischer from Pexels

Shopping Cart