Deoroller vs. spray

Bron: nu.nl

Bijna 90 procent van de stoffen uit een deospray komt niet onder je oksel, maar in de lucht terecht. Zijn sprays schadelijk en is een deoroller daarom beter?

Het lijkt zo’n eenvoudig product, toch bevat een deodorant al snel zo’n 25 ingrediënten. Parfum is zo ongeveer vaste prik. Toch is dat niet wat een deo effectief maakt. Zweet heeft namelijk een neutrale geur. Het zijn bacteriën die van nature op de huid voorkomen die na contact met zweet voor een nare geur zorgen.

Deo zorgt voor smog en fijnstof
Sprays bevatten ook drijfgas, die de ingrediënten uit de fles persen. Drijfgas en oplosmiddelen zorgen volgens Milieucentraal voor smogvorming: vervuilde lucht die als een mist over stad en land kan liggen. Smog kan volgens de milieuorganisatie leiden tot klachten aan de luchtwegen. In Nederland wordt tussen de 5 en 10 procent van de uitstoot van deze stoffen veroorzaakt door verzorgingsproducten.

Toch is dat volgens Piet Jacobs van de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) niet het ergste aan sprays. Bij fijnstof denken we vaak aan vrachtauto’s en houtkachels. “Maar sprays zijn onverwachte bronnen van fijnstof en ultrafijnstof”, weet de specialist.

“De extreem kleine deeltjes zweven in de lucht en kunnen we inademen. Van uitlaatgassen weten we dat ze via de longen het lichaam kunnen binnendringen en ontstekingsreacties veroorzaken.” zegt de fijnstofdeskundige. “Wij hebben uren na gebruik van deospray nog hoge concentraties aan fijnstof gemeten.”

Niet onbelangrijk daarbij is dat de meeste stoffen uit de spuitbus in de lucht terechtkomen. “Uit onderzoek blijkt dat slechts 11,4 procent de huid bereikt“, zegt Ultee. “Dat is niet erg effectief.

Deoroller
Toch heeft de roller ook een nadeel. “Vanwege die bacteriën voelt een roller wat minder hygiënisch”, erkent Ultee. “En dat is het natuurlijk ook wel.” Toch bevat een antitranspirant voldoende stoffen om bacteriën te doden. “Maar deel je roller nooit met iemand anders. Daardoor worden bacteriën uitgewisseld en dat kan tot huidirritatie leiden.

Toch adviseert Ultee een deoroller. Want al zijn de concentraties van een deospray als veilig beoordeeld, ook andere producten leiden in huis tot fijnstof. “Denk aan haarspray en schoonmaakmiddelen.

En koken op gas, vult Jacobs van TNO aan. “Net als bakken op hoge temperatuur, een kaars branden en iets in de oven aanbranden.” We moeten het effect van fijnstof niet onderschatten, zegt Jacobs. “Eigenlijk zou er in elk huis een fijnstofmeter moeten hangen.”

Foto door cottonbro op Pexels

Shopping Cart