Meer dan duizend scholen, kinderdagverblijven en sportvelden staan te dicht bij drukke weg: ‘Kinderen zijn extra kwetsbaar’

Bron: DeGelderlander, eenvandaag

Meer dan duizend scholen, kinderdagverblijven, sportvelden en verzorgingshuizen staan in vieze lucht: ‘Zomers kunnen we de ramen niet openzetten’. Bijvoorbeeld omdat ze bij een drukke weg staan. Gemeente laten wel woningen bouwen op dit soort plekken.

Uit onderzoek van EenVandaag en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico blijkt dat er op 2.039 locaties waar kinderen en ouderen verblijven, zoals scholen, kinderdagverblijven en verzorgingstehuizen, aanzienlijk risico is op gezondheidsschade door de uitstoot van verkeer. In totaal gaat het om 273 basisscholen en middelbare scholen, ruim 600 locaties voor kinderopvang en meer dan 900 sportlocaties. De afstandseisen van de GGD zijn in maart versoepeld, maar er zijn nog steeds veel locaties die binnen de risicozones langs drukke wegen vallen. Volgens een kinderlongarts zijn kinderen extra kwetsbaar voor de gezondheidsschade die dat kan aanrichten, omdat de longen bij (jonge) kinderen zich nog moeten ontwikkelen.

Shopping Cart