In de keukens van huishoudens die op gas koken is vaker een overschrijding van de EU en WHO advieswaarden voor stikstofdioxide (NO2) dan waar elektrisch wordt gekookt. Dat blijkt uit een groot veldonderzoek van TNO in opdracht van CLASP in 247 woningen in Nederland, Italië, Spanje, Frankrijk, Slowakije, Verenigd Koninkrijk en Roemenië. NO2 is met name slecht voor de longen, en kan onder andere (kinder)astma veroorzaken.
De NO2 -concentratie in de onderzochte Nederlandse keukens waar op gas werd gekookt, is gemiddeld ruim 10 µg/m3 hoger dan in woningen waar elektrisch werd gekookt. Een kwart van de Nederlandse huishoudens die op gas koken, overschreed de WHO-richtlijn voor NO2-blootstelling per uur. De WHO-grenswaarde van 1 uur werd gedurende de meetperiode gemiddeld 0,8 keer overschreden door huishoudelijk koken op gas en nul keer door elektrisch koken. De verschillen voor CO waren klein en kwamen niet boven de advieswaarden uit. Hoewel er voor fijnstof vaak hoge overschrijdingen worden gemeten is er geen verschil tussen elektrisch koken of op gas.
TNO adviseert de overgang naar elektrisch koken en effectieve en gebruiksvriendelijke afzuigkappen. Wat ook helpt voor een schonere lucht: zet een raampje open tijdens het koken.