De 5 voordelen

van

schone

lucht

Lucht betekent leven. Hoe schoner de lucht in huis is, hoe beter de kwaliteit van je leven zal zijn. Schone lucht in huis zorgt bijvoorbeeld voor gezondheidsvoordelen. Wist je echter dat er veel meer voordelen zitten aan een schone werk- of leefruimte? In dit blog lees je er alles over.

In dit blog lees je het volgende:

  • Wanneer is de lucht in je huis schoon?
  • Wat zijn de voordelen van schone lucht in huis?
  • Hoe weet je hoe schoon de lucht in huis is?

Wanneer is de lucht in je huis schoon?

Het is ten eerste belangrijk om te weten wanneer de lucht in je huis schoon is. Wij spreken van een schone luchtomgeving als je je binnenklimaat regelmatig ventileert. Hierdoor zorg je dat de hoeveelheid fijnstof in huis afneemt. Fijnstof is de verzamelnaam voor alle kleine stofdeeltjes tot 10 micrometer en ontstaan heel de dag door in huis. Deze zijn dus niet zichtbaar voor het oog, maar hebben zeker een invloed op de kwaliteit van lucht.  Je lucht kan dus vervuild zijn zonder dat je het kan zien.

Meer weten over hoe je de lucht in huis schoon houdt?

Wat zijn de voordelen van schone lucht in huis?

We hebben het al eerder gehad over de gezondheidsschade die je oploopt door het inademen van slechte lucht. Schone lucht is dus een noodzaak en geen luxe. Maar er zitten ook nog eens veel voordelen aan schone lucht, deze noemen we in dit blog. Kijk alle punten eens door, de een zal voor jou misschien meer gelden dan de ander!

  1. Je bent productiever

Door schone lucht in te ademen zorg je ervoor dat je lichaam genoeg zuurstof krijgt. Hierdoor ben je productiever en kan je meer bereiken. Zuurstof is namelijk essentieel voor de concentratie. Je hersens gebruiken maar liefst 20% van al het zuurstof wat je inademt.

Hoe schoner de lucht, hoe minder slechte deeltjes als fijnstof je inademt, en hoe meer zuurstof. Hierdoor komt er meer zuurstof in je bloed terecht en blijven je hersenen goed werken.

  1. Je slaapt beter in gezonde lucht

Je gaat op tijd naar bed, slaapt diep tot je wekker gaat en wordt toch vermoeid wakker. Komt dit je bekend voor? Het kan zo maar zijn dat dit komt door je luchtkwaliteit. Gedurende je slaap blijf je gewoon door ademen waardoor de hoeveelheid zuurstof in de slaapkamer afneemt. Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid CO2 juist toe. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je vermoeid wakker kan worden of zelfs hoofdpijn kan krijgen.

Zorg er dus voor dat de luchtkwaliteit waar je slaapt goed is. Een goede nachtrust is namelijk belangijk om je goed te voelen, gezonder te leven en optimaal te kunnen presteren.

3. Zuivere lucht reinigt de longen
Via je longen gaat zuurstof de rest van je lijf in. Met het inademen van fijnstof raken je longen vervuild. Je merkt vast wel dat je benauwder ademt wanneer je een ruimte binnenloopt dat niet geventileerd is. Vervuilde lucht kan er voor zorgen dat je vaatbarder bent voor ziektes die via je luchtwegen binnen dringen.

Adem je echter schone lucht in? Bij schone lucht krijgen je lichaam en longen de tijd om zich te herstellen. Hierdoor ben je beter bestand tegen toekomstige vervuilingen of andere obstakels. Je zal merken dat wanneer je schone lucht in ademt, je minder benauwd bent.

4. Schone lucht zuivert de geest
Het wordt vaak genoemd in spirituele kringen: zuivere lucht zorgt voor een zuivere geest. Zoals je al las heeft schone lucht invloed op je nachtrust, je longen en je productiviteit. Dit heeft allemaal een effect op je humeur en hoe je je voelt. We zitten net wat beter in onze vel wanneer we goed uitgerust zijn of een productieve dag hebben gehad.

Het is ook niet voor niks dat je vaak hoort over de reinigende werking van de natuurlucht. Na een rondje wandelen door het bos voel je je vaak levendig. Een van de redenen hiervoor is de hoeveelheid schone lucht dat je lichaam binnenkrijgt. In de stad zijn de bergen en bossen misschien ver weg. Gelukkig is er ook in huis genoeg wat je kan doen voor schone lucht.

5. Je leeft langer
Fijnstof wordt geassocieerd met verschillende ziektes, van longontstekingen tot hersenaandoeningen zoals Alzheimer. Hoewel je niet kan voorkomen dat je ooit met fijnstof in contact komt, helpt het al om dit te verminderen. Je leeft beter en langer door gezonde lucht in te ademen.

Hoe weet je hoe schoon jouw lucht in huis is?

Fijnstof is niet zichtbaar voor het blote oog. Hierdoor kan je niet gelijk zien of én waar je fijnstof in huis hebt. Gelukkig zijn er apparaten voor in huis die dit voor je oplossen. Onze fijnstofmeter laat je in één oogopslag zien wat de luchtkwaliteit in huis is. De metingen die het doet kan je real time zien via een webapplicatie voor je smartphone, tablet of computer. Zo weet je op ieder moment van de dag wat je inademt.

Shopping Cart