Hoe ontstaat fijnstof?

Hoe ontstaat

fijnstof?

Fijnstof ontstaat tijdens een verbrandingsproces. Dit kunnen kaarsen zijn, maar ook eten bakken of stofzuigen zijn grote bronnen.  Eigenlijk ontstaat fijnstof gedurende heel de dag en overal. Wat zijn deze verbrandingsprocessen nou precies? Dat lees je in dit blog.

Wat is fijnstof?

Voordat we vertellen over hoe fijnstof ontstaat, wil je weten wat het is. Fijnstof is de verzamelnaam van alle kleine stofdeeltjes om ons heen. Elke minuut van elke dag adem je dit in. Door de gezondheidseffecten hiervan op je lichaam is het belangrijk om te weten hoe fijnstof ontstaat. Zo weet je  wat jij zelf kan doen om je blootstelling hieraan te verminderen.

Hoe krijg je fijnstof in huis?

In het nieuws heeft men het vaak over fijnstof in de buitenlucht. Dit ontstaat bijvoorbeeld op drukke wegen, in industriegebieden maar ook door veeteelt. Vervolgens kan dit met de lucht naar binnen waaien als je deuren en ramen open zet. Dichter bij huis moet je denken aan de barbecue op een zomerse dag of de open haard in de winter.

Echter moet je nu niet denken dat de ramen dicht gooien de fijnstof uit je huis verwijdert. De meeste fijnstof binnenshuis ontstaat namelijk door kleine, dagelijkse handelingen. Wanneer je kookt, rookt, kaarsen aansteekt of stofzuigt maak je fijnstof. Dit zijn allemaal verbrandingsprocessen.

Hoe ontstaat fijnstof in huis?

De meeste fijnstof ontstaat dus tijdens een verbrandingsproces. Denk aan hele kleine deeltjes as of roet die de lucht in gaan. Bij een verbrandingsproces komt echter niet altijd vuur kijken. Neem koken op vuur als voorbeeld. Het is niet het vuur, maar het eten dat voor fijnstof zorgt. Brand je iets aan of braad je je vlees lekker lang, dan spreken we van een verbrandingsproces. Het bereiden van eten door het in water te koken produceert dus geen fijnstof: je eten wordt niet bruin of zwart.

Naast verbrandingsprocessen zijn er meerdere bronnen van fijnstof, zoals wrijving. Het verschuiven van je stoel of de wieltjes van je stofzuiger die over de vloer rollen bijvoorbeeld. Stuk voor stuk handelingen die in ieder huishouden gebeuren. Een spray zorgt tevens voor fijnstof, hoewel dit in mindere mate is. Je deodorant bijvoorbeeld, maar ook schoonmaakmiddelen zoals Glassex zitten vol met fijnstof. Dit blijft zelfs uren nadat je klaar bent in de lucht hangen.

De laatste en waarschijnlijk meest logische oorzaak van fijnstof is gewoon stof in huis. Dit kan opwaaien gedurende de dag, waardoor fijnstofdeeltjes in de lucht komen. Hoewel stof zichtbaar is en dus makkelijk schoon te maken is dit met fijnstof helaas niet altijd het geval.

De vijf grootste fijnstofbronnen in huis zijn:

  1. Bereiden van eten
  2. Open haarden, vuurkorven e.d.
  3. Kaarsen
  4. Huisdieren
  5. Schoonmaakspullen

Wat kan jij doen tegen fijnstof in huis?


Natuurlijk hoef je niet te stoppen met eten bakken, stofzuigen of het gebruik van deodorant. Maar door te herkennen wanneer er fijnstof ontstaat kan je extra aandacht besteden aan ventilatie of je blootstelling verminderen door een andere kamer te gebruiken. Gooi na het koken en stofzuigen je ramen open. Spuit deo in de badkamer nádat je klaar bent met je ochtendritueel.

Het gebruik van een fijnstofmeter maakt het nóg makkelijker om te reageren op fijnstof. Je leert dan om te herkennen bij welke handelingen je eigenlijk allemaal fijnstof produceert. Ieder huis, persoon en situatie is namelijk uniek, en iedereen heeft andere wensen! Als je kaarsen eigenlijk toch wel heel gezellig vindt, kom je er misschien wel achter dat het wel meevalt met fijnstof als je het raam op een kier zet. Uiteindelijk ben je zelf bepalend voor de luchtkwaliteit in jouw huis.

De AeroCount fijnstofmeter

Onze fijnstofmeters helpen jou gezonder te leven. Met de single of duo-led fijnstofmeter weet jij elke moment van de dag hoe schoon óf vies jouw luchtkwaliteit is. Via de webapplicatie is dit namelijk live te zien op je smartphone of laptop.

 

Shopping Cart