Waarom is de Nederlandse lucht zo smerig?

Bron: Universiteit van Nederland (video)

In een korte video (nog geen 5 minuten!) legt luchtkwaliteit expert Wouter Peters uit wat er aan de hand is met de luchtkwaliteit in Nederland. In dit artikel een aantal opvallende quotes, voor als een video momenteel geen optie is:

Nederland heeft dé slechtste luchtkwaliteit van West-Europa, en slechte luchtkwaliteit in Nederland is samen met roken en overgewicht de belangrijkste oorzaak van asthma, longkanker, en hart- en vaatziekten.

In Nederland hebben we vooral last van fijnstof en stikstofoxiden. Beide worden uitgestoten door verkeer, landbouw, industrie en houtkachels. Die laatste denk je misschien niet aan, maar kan ervoor zorgen dat de lucht op een koude winterse avond in jouw woonwijk vol zit met fijnstof en stikstofoxiden. Daarnaast stoten industrie en verkeer koolwaterstoffen uit, welke in combinatie met een beetje zonlicht voor nog meer fijnstof én ozon zorgen.

De gemiddelde Nederlander verliest zelfs 13 maanden van zijn leven door slechte luchtkwaliteit. Ter illustratie: als je dagelijks langs een drukke straat fietst, krijg je net zoveel schadelijke stoffen binnen als wanneer je elke dag een sigaret rookt. Ook kinderen kunnen veel last hebben van slechte lucht: de kans op longziekten is zelfs 2 keer zo groot voor kinderen die opgroeien met zwaar verkeer in hun straat.

Photo by louis tricot on Unsplash

Shopping Cart