Nadat een proef met 20 snuffelfietsen (een fiets met een kastje wat fijnstof, luchtvochtigheid en temperatuur meet) in Zeeland een succes is gebleken wordt deze uitgebreid naar 100 snuffelfietsen. Het succes ligt hem vooral in de de aandacht voor, en daarmee het toegenomen bewustzijn over fijnstof.
Eerste proef
Annelien en de andere 19 Zeeuwen dachten wat velen denken: de Zeeuwse lucht is altijd schoon. Nou, dat valt dus tegen, bleek uit het rondkarren met hun snuffelfiets. Door de uitstoot van verkeer en houtkachels bijvoorbeeld. Als je dat eenmaal weet, denk je misschien zelf twee keer na voordat je de open haard opstookt. En daarnaast: “In Utrecht fietsen ze ook met deze kastjes. Weet je wat opvalt? Als het hier blauw is – een relatief schone lucht – is het daar ook blauw.”
Natuurlijk, er drijft fijnstof over van de zuiderburen. “Dat zie je met zuidenwind.” Maar zelf zijn we ook een stel viespeuken. “Ik heb door mijn dorp gefietst toen veel bewoners de houtkachel aan hadden. Dan schrik je. De snuffelaar sloeg op sommige plekken tot donker geel, bijna oranje, uit. Dat is echt niet gezond.”
Provincie
En dat is precies wat de provincie wil, legt Wim Hage van de provincie uit. “De proef was een succes. Naar aanleiding van alle aandacht eromheen hebben zich nog eens tachtig Zeeuwen bij ons gemeld die zo’n kastje op hun fiets willen. Zij krijgen dat medio mei. Eigenlijk hadden ze het al een paar maanden geleden moeten krijgen, maar de levering is vertraagd door het wereldwijde chip-tekort.”
Afgelopen maanden hebben ook leerlingen van vier middelbare scholen met een elektronische neus rondgefietst. “De grootste winst? Veel leerlingen wisten niet wat fijnstof was en wat het met hun gezondheid doet. Met de snuffelfiets proberen we mensen meer bewust te maken van een abstract begrip als luchtkwaliteit en een term als fijnstof. Want mensen die zich ervan bewust zijn, passen vaak hun gedrag aan.”
Schone lucht
Schone lucht, hoe krijgen we die dan? “Als je me vraagt hoe we die krijgen, dan is het door met zijn allen de lucht zo min mogelijk vuil te maken”, zegt Dick van der Velde, gedeputeerde milieu. “Maar dan moet je wel eerst weten hoe de kwaliteit van de lucht is.” Daarom betaalt de provincie aan het project mee. Juist ook om mensen bewust te maken van die luchtkwaliteit.
Maar wat gaat de provincie met de data doen, komen er straks bijvoorbeeld milieuzones? “Gemeenten bepalen dat zelf.” Maar de provincie kan toch wel een duwtje geven, toch? “Als uit alle metingen blijkt dat gemeenten stappen erin zouden kunnen zetten, ben ik voorstander om dat gesprek te voeren.”
Photo by Jan-Willem van Braak on Unsplash