Nederland heeft nergens gezonde schone lucht

Bron: AD en gemeente.nu

Uit een recent gepubliceerde kaart van TNO blijkt dat alle Nederlandse gemeenten de aanbevelingen van de WHO overschrijden als het gaat om de maximale dagelijkse fijnstofuitstoot. De lucht wordt schoon en gezond genoemd als de limiet van 15 µg/m3norm slechts 4 dagen per jaar wordt overschreden. In Vlieland is de lucht het schoonst, met 39 overschrijdingsdagen per jaar. Het aantal overschrijdingsdagen loopt op tot boven de 90, met name in het zuiden. Deze alarmerende bevindingen benadrukken de ernstige luchtkwaliteitsproblemen in het hele land, waarbij langdurige blootstelling aan slechte lucht kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s, waaronder long- en hartaandoeningen.

Het Europees Milieuagentschap meldde dat bijna 240.000 mensen in Europa in 2020 vroegtijdig zijn overleden als gevolg van slechte luchtkwaliteit. In Nederland is blootstelling aan fijnstof verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de ziektelast volgens de Gezondheidsraad. Daarmee is fijnstof net zo ziekmakend als obesitas.

Verschillende gemeenten zoeken naar oplossingen zoals groene bushokjes om fijnstof uit de lucht te filteren. In 2030 moet volgens het schoneluchtakkoord worden voldaan aan de WHO normen.

Shopping Cart